Węgry

 

  Węgry to jeden z najważniejszych wschodnioeuropejskich producentów wina, którego specyfiką są własne odmiany winorośli i win. Najpopularniejsze czerwone odmiany to: kékfrankos, kadarka, blauer zweigelt i portugieser. W śród białych dominują: furmint, harslevel, olaszriesling, szurkebarat i traminer. Jednak pierwszeństwo wciąż dzierży tokaj.

  Znajdują się tutaj dwadzieścia dwa regiony winiarskie. W każdym z można znaleźć szczególny dla niego rodzaj wina. I tak na przykład Eger słynie ze swej "byczej krwi" czyli Egri bikavera, a Villány z Villányi burgundi doskonałych, eleganckich win czerwonych.

  Oznaczenia na węgierskich winach:

bor - wino
fehér - białe,
edes - słodkie,
félédes - półsłodkie,
félszáraz - półwytrawne,
száraz - wytrawne

 

 

Tokaji Aszu 5 Puttonyos

Tokaji Aszu 5 Puttonyos

Cena: 160,00
Białe, słodkie.
Tokaji Majoros Deak Furmint

Tokaji Majoros Deak Furmint

Cena: 64,00
Białe, wytrawne.
Tokaji Aszu 3 Puttonyos

Tokaji Aszu 3 Puttonyos

Cena: 70,00
Białe, słodkie.
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!