Chorwacja

 

  Chorwackie winiarstwo ma bardzo długie tradycje, jednak w czsie okresu socjalizmu zapanowały tu nowe porządki, a głównymi producentami wina stały się państwowe spółdzielnie. Później wiele upraw zostało zniszczonych w czasie wojny. W tej chciwli najlepsze wina pochodzą z małych i średnich winiarni rodzinnych.

 Klimat wystepuje tu w dwóch rodzajach: kontynentalnym wgłębi kraju i śródziemnomorski z gorącym i wilgotnym latem oraz umiarkowaną zimą w części nadmorskiej.

 Można tutaj spotkać ogromne zróżnicowanie odmian winorośli. Wiele z nich to szczepy lokalne, uprawiane nieraz tylko i wyłącznie w jednym miejscu. Nie brakuje również odmian międzynarodowych oraz spokrewnionych z europejskimi, np. pošip to kuzyn wegierskiego furminta czy czerwony król Dalmacji plavac mali czyli kalifornijski zinfandel.

 Chorwackie wina podlegają następującej klasyfikacji:

 

Vrhunsko vino - jakościowe wino klasy premium

Kvalitetno vino - jakościowe wino

Stolno vino - wino stołowe

 Oznaczenia na winach są nastepujące:

bijelo - wino białe
crno - wino czerwone
rosa - wino różowe
suho - wytrawne
polosuho - półwytrawne
slatko - słodkie
Kasna berbra - z późnego zbioru (odpowiednik late harvest, czy spätlese)
Izborna berba - odpowiada winu auslese
Izborna berba bobica - beerenauslese
Izborna berba prosušenih bobica - trockenbeerenauslese
Ledeno vino - wino lodowe

 

 

 

Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!