Mołdawia

 

  Mołdawia to jednaz najmniejszych byłych republik radzieckich, która swoją gospodarczą wydajność w dużej mierze oparła na winie. Panują tu optymalne warunki do uprawy: ustabilizowany klimat z idealnym podziałem temperatur między dniem i nocą, krótką, łagodną zimą, ciepłym latem i długą jesienią.

 Główne regiony winiarskie to:

 Bălti - na północy. Najmniejszy, ze względu na panujące tu warunki bardziej przystosowany do produkcji win białych z odmian takich jak: chardonnay, sauvignon blanc, riesling, traminer, fetească albă.

 Codru - w części centralnej. Tutaj również dominuje uprawa odmian białych. Wina pochodzące z ego regionu są delikatne, owocowo-kwiatowe.

 Dniestr - obszar południowo-wschodni. Tutaj klimat słuzy bardziej uprawom odmian czerwonych takich jak: merlot, cabernet sauvignon i rara neagră.

 Cahul - region południowy, bardziej suchy niż pozostałe. Uprawia sie tutaj głównie odmiany czerwone: pinot noir, merlot, cabernet sauvignon. Z tego obszaru pochodzą też najlepsze mołdawskie wina słodkie.

 

 Warto dodać jeszcze kilka słów na temat wspomnianej odmiany rara neagră. Jest to rdzenny szczep mołdawski, pochodzący jeszcze podobno z czasów antycznych. Daje wina pełne, owocowe, z mocnymi taninami i umiarkowaną kwasowością.

 

 

Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!