Gruzja

 

  Gruzja to jeden z najstarszych regionów winiarskich na świecie. Żyzne doliny południowego Kaukazu uznawane są przez archeologów za pierwsze miejsce uprawy winorośli już 8000 tysięcy lat temu. Długa tradycja winiarska jest widoczna między innymi w ilości lokalnych gatunków winorosli (ponad 500), które są unikalne w skali światowej oraz otoczce, która towarzyszy produkcji, podawaniu i piciu wina.

  Główne regiony winiarskie to

Kachetia (Kakheti) - słynąca z takich szczepów jak saperavi, rkatsiteli, mtsvane. Apelacje dla win z tego regionu:

- czerwonych wytrawnych: Mukuzani, Kvareli, Napareuli (z saperavi), Teliani, Kotekhi (z saperavi)
- białych wytrawnych: Tsinandali, Gurjaani, Napareuli (z rkatsiteli), Kakheti, Kotekhi (z rkatsiteli), Manavi, Vazisubani, Tibaani
- czerwonych półsłodkich: Akhasheni, Kindzmarauli

Kartlia (Kartli) - region o klimacie, w którymlato jest suche i upalne, co często powoduje konieczność nawadniania winnic. Powstają tu głównie lekkie wina białe i musujące z odmian chinuri, goruli mtsvane i aligoté. Jedyną uznaną tu apelacją jest Ateni słynąca z musujących win Atenuri.

Imeretia (Imereti) - drugi pod względem wielkości upraw region winiarski w Gruzji. Jedyna uznana apelacja to Sviri dla wytrawnych win białych, ale powstają tu również wina musujące i nieco win czerwonych oraz różowych.

Racza-Leczchumi (Racha-Lechkhumi) - najbardziej malowniczy region z winnicami połżonymi w górskich dolinach, w miejscach często trudno dostepnych, co pozwoliło zachować tradycyjny winiarski krajobraz. Najsłynniejszą apelacją jest tutaj Kchvanchkara oznaczająca czerwone wina półsłodkie produkowane z lokalnych szczepów. Drugą z apelacji jest Tvishi.To z kolei półsłodkie wina białe.

Wybrzeże Czarnomorskie, na które składają się samodzielnie istniejące regiony: Megrelia (Samegrelo), Guria, Adżaria (Adjara) i Abchazja (Abkhazia). Klimat jest tu ciepły i wilgotny. Najpopularniejsze są tu wina półsłodkie ze szczepu ojaleshi oraz chkhaveri.

 Wino w Gruzji jest głównym trunkiem przy wznoszeniu niekończących się toastów. Łączy się z tym rytuał, któremu przewodzi osoba zwana tamada. Najczęściej jest nią gospodarz lub osoca o wielkim poważaniu i to ona właśnie inicjuje toasty, przy czym najdłuższe potrafią trwać kilkanaśnie minut, a nawet i dłużej.

 

 

 

 

 

/products

Marani Telavuri

Cena: 28,00
Czerwone, półwytrawne.
Marani Telavuri

Marani Telavuri

Cena: 28,00
Czerwone, wytrawne.
Marani Telavuri

Marani Telavuri

Cena: 30,00
Białe, wytrawne.
Marani Mtsvane

Marani Mtsvane

Cena: 39,00
Białe, wytrawne.
Marani Saperavi-Cabernet

Marani Saperavi-Cabernet

Cena: 43,00
Wytrawne wino czerwone o wyrazistym aromacie owocu wiśni, jeżyn, jagód...
Marani Saperavi

Marani Saperavi

Cena: 43,00
Czerwone, wytrawne.
Marani Pirosmani

Marani Pirosmani

Cena: 44,00
Czerwone, półwytrawne.
Marani Alazani Valley

Marani Alazani Valley

Cena: 34,00
Białe, półsłodkie.
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!