Urugwaj

 

  Urugwaj pod względem wielkości produkcji wina w Ameryce Południowej zajmuje czwarte miejsce. Jenakże tylko niwielki procent wytwarzanych tu win jest przeznaczona na eksport. Pod względem klimatu, z uwagi na położenie w strefie wpływu Oceanu Atlantyckiego zapewniajacego dopływ chłodnego i wilgotnego powietrza, ma warunki zblizone do francuskiego Bordeaux.

 Początki winiarstwa sięgają tu połowy XVII wieku, jednak przełomowym momentem był koniec wieku XIX, kiedy sprowadzono szczep tannat, który za sprawą doskonałego przystosowania do lokalnego podłoża i klimatu zyskał miano narodowej odmiany urugwajskiej. Jego cechą charakterystyczną jest duża zawartość garbników zapewniająca długowieczność,ale tym samym wina wymagają kilkuletniego starzenia dla złagodzenia smaku.

 Jeśli chodzi o regulację i oznaczenie jakości win urugwajskich, to wprowadzono dwastopnie klasyfikacji:

 VCP (Vino de calidad preferente) - wina spełniające określone kryteria i sprzedawane w butelkach do 750 ml

 VC (Vino Común) - proste wina sprzedawane w dużych pojemnikach

 

 

 

Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!