Izrael

 

  Tradycje winiarskie Bliskiego Wschodu sięgaja 5000 lat wstecz. Doskonale funkcjonujące winnice za czasów rzymskich upadły po opanowaniu tych terenów przez muzułmanów. Winiarstwo odrodziło się tutaj dopiero pod koniec XIX wieku, kiedy jeden z Rotschildów wznowił uprawę winorośli. Najpopularniejsze uprawiane tu szczepy to odmiany międzynarodowe: cabernetsauvignon, merlot, chardonnay, muscat.

  Najlepszym regionem są galilejskie Wzgórza Golan. Gleby i suchy klimat oraz skomplikowane systemy nawadniania sprzyjają uprawie winorośli.

  Dziś spory eksport win izraelskich wynika głównie z zapotrzebowania na wina koszerne. Te są poszukiwane ze względu na swoją wysoką jakość, którą zawdzięczają większej uwadze podczas wytwarzania oraz stosowaniu wysokiej klasy urządzeń do winifikacji.

  Na etykietach win izraelskich znaleźć można świadectwo koszerności, które oznacza, że producent przestrzega zasad takich jak między innymi:

- cały proces produkcji jest prowadzony przez praktykujących Żydów (z wyłączeniem kobiet)

- co siedem lat, w Szabasowy Rok, winnica powinna odpoczywać

- Szabas oraz inne ważne święta żydowskie powinny być dniami wolnymi od pracy

- wszystkie dodawane do wina produkty powinny być koszerne

- wszystkie urządzenia do produkcji wina są używane tylko do win koszernych

 

 

 

 

Carmel Ridge Red

Carmel Ridge Red

Cena: 59,00
Wytrawne wino czerwone z przydymionymi aromatami czereśni i śliwek, nutą...
Carmel Ridge White

Carmel Ridge White

Cena: 59,00
Wytrawne, orzeźwiające białe wino z aromatami cytrusów, gruszek, melona, i...
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!