Australia

 

   Australia to najmłodszy kraj winiarski, ale tutejsze wina są bardzo cenione na całym świecie - bardzo "przyjazne", przystępne, ze świetną relacją ceny do jakości. Znaczącą rolę odgrywa tu ciepły i stabilny klimat, ze sporą ilością słońca, oraz dopracowane systemy nawadniania, dzięki czemu uzyskuje się owoce i wina o wysokiej jakości.

   Najważniejszymi obszarami upraw winorośli w Australii są: Australia Południowa, Nowa Południowa Walia, Wiktoria i Tasmania oraz Australia Zachodnia. Natomiast główne szczepy stanowią: wśród białych - chardonnay, sauvignon, riesling, pinot grigio, muscat, gewurztraminer i semilion; pośród czerwonych - przedewszystkim syrah zwany tutaj shirazem, cabernet sauvignon, merlot, grenache, pinot noir i mourvedre nazywane mataro.

   Australijskie prawo winiarskie należy do najbardziej liberalnych na świecie. Jedyną regulacją jest wymaganie, by 85% użytych do produkcji winogron pochodziło z podanego na etykiecie regionu. Nie ma natomiast obostrzeń dotyczących szczepów czy metod winifikacji. Dzięki takiej swobodzie producenci mogą stosować rozwiązania niemożliwe do wprowadzenia w tradycyjnych winnicach Starego Świata.

 

 

Jinda-Lee Shiraz

Jinda-Lee Shiraz

Cena: 44,00
Wytrawne wino o głęboko karmazynowej barwie z fioletowymi refleksami. W...
Jinda-Lee Pinot Grigio

Jinda-Lee Pinot Grigio

Cena: 44,00
Wytrawne wino białe o delikatnym aromacie brzoskwini, melona, marakui, kwiatu...
Hardy's Nottage Hill Shiraz

Hardy's Nottage Hill Shiraz

Cena: 54,00
W pełni nasycone, wytrawne wino czerwone. pikantne smaki owocowych odmian...
Hardy's Nottage Hill Chardonnay

Hardy's Nottage Hill Chardonnay

Cena: 54,00
Dobrze zbudowane, białe, wytrawne wino, pokazujące bogactwo owoców tropikalnych i...
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!