Hiszpania

  Hiszpania jest krajem największych upraw winorośli na świecie, ale trzecim pod względem wielkosci produkcji. Ta dysproporcja spowodowana jest przeznaczaniem znacznej części owoców na rodzynki, soki i inne przetwory oraz produkowanie odmian stołowych. Tak jak Francja i Włochy Hiszpania posiada system prawny regulujący nadawanie winom kategorii jakościowych.

  Klasyfikacja win hiszpańskich:

  DO Pago (Denominacion de Origen de Pago) - najwyższy stopień klasyfikacji zarezerwowany dla najlepszych win z pojedynczych posiadłości osiągających co roku najwyższą jakość.

  DOCa (Denominacion de Origen Calificada) - wina o najwyższej jakości. Staus ten otrzymały wina z regionów Rioja oraz Priorat oraz region produkujący wina musujące Cava

  DO (Denominacion de Origen) - odpowiednik francuskiego AOC; wina jakościowe

  IGP (Indicación Geográfica Protegida) - obejmuje VdIT (Vino de la tierra) i VdM (Vino de mesa) - sa to wina niecertyfikowane

Dodatkowo bardzo precyzyjnie określone są przepisy odnośnie czasu leżakowania w beczce win czerwonych:

 Joven - wino nie leżakowane wcale lub krótko (trzy miesiące), gotowe do sprzedaży w roku następnym po zabutelkowaniu.
 Crianza - leżakowane minimum dwa lata, z czego przynajmniej pół roku w beczce (dla Rojy i Navarry - rok). Resztę czasu dojrzewa w butelce.
 Reserva - leżakowane minimum trzy lata, z czego przynajmniej rok w dębowej beczce.
 Gran Reserva - leżakowane pięć lat, z czego przynajmniej dwa lata w beczce.

 

W Hiszpanii wyróżnia się ponad siedemdziesiąt regionów winiarskich. Najważniejsze z nich to:

Andaluzja (Andalucía) - południowy region słynący ze słodkiej deserowej malagi oraz wzmacnianego sherry, które powstaje poprzez przelanie wina do beczek, tak, aby w czasie leżakowania miało ono kontakt z powietrzem znajdującym się w górnej części beczki. Produkowane są dwa rodzaje: fino -wytrawne i lekkie, z alkoholem niewiele powyżej 15% i oloroso - ciemniejsze i cięższe, alkohol 18%.

La Mancha - ojczyzna szczepu airen, podstawowym szczepem czerwonym jest tu natomiast tempranillo (zwane tutaj cencibel). La Mancha znana za sprawą Cervantesa i jego Don Kichota pod względem ekonomicznym i gospodarczym związana jest nierozerwalnie z winem. Pochodzi stąd niemal 50% krajowej produkcji.

Kastylia-Leon (Castilla y León) - region, w którym wyróżniają się trzy mniejsze rejony:

   Ribera del Duero - region, z którego pochodzi jedno z najbardziej znanych win na świecie - Vega Sicilia. Wina tutaj robi się wyłącznie ze szczepu tempranillo,
 
czasem z domieszką cabernet sauvignon, merlota lub malbeca.

   Rueda - region słynący z win białych, głównie ze wspaniałego, miejscowego szczepu verdejo. Chatakteryzują się one bogatym aromatem, są dobrze zbudowane i
  cechują się świeżością, równowagą i elegancją.

   Toro - leżący w zachodniej części. Jest to miejsce, gdzie klimat jest wyjątkowo suchy, a ziemia trudna do uprawy. Najbardziej znane wina z tego regionu
  pochodzą z lokaklnej odmiany winorośli.

Rioja (La Rioja) - najważniejszy i najbardziej znany na świecie winiarski region Hiszpanii, słynący z produkcji wyśmienitych win jakościowych. Ze względu na klimat dzieli się na trzy okręgi: Alavesa, Alta, Baja. Główne szczepy dopuszczone do uprawy na tym terenie to tempranillo, garnacha, mazuleo, graciano.

Katalonia (Cataluña) - drugi co do wielkości produkcji win obszar na terenie Hiszpanii. To tutaj powstaje musująca cava, produkowana metodą klasyczną, z drugą fermentacją w butelkach. Produkuje się tu również czerwone wina apelacji penedes o zamorskiej owocowości i strukturze bordeaux, a także treściwe, żywe, niekiedy mineralne wina białe głównie z odmiany xarel.lo.

Nawarra (Navarra) - jeden z ciekawszych regionów, będący wciąż w okresie sporych przemian. Poczatkowo znany z produkcji doskonałych win różowych. Kiedy poszerzono gamę szczepów dopuszczonych do uprawy, zaczęły tu powstawać wina nie tylko z garnachy, ale też z cabernet sauvignon, tempranillo, merlota oraz innych znanych odmian.

 

 

 

 

 

Principe De Viana Crianza

Principe De Viana Crianza

Cena: 53,00
Wytrawne wino o pięknej wiśniowo-rubinowej barwie z fioletowymi refleksami. Aromat...
Principe De Viana Chardonnay

Principe De Viana Chardonnay

Cena: 53,00
Białe wino wytrawne, pełne i dosyć tłuste. Aromaty główniw świeżych...
Conde de Valdemar Tempranillo

Conde de Valdemar Tempranillo

Cena: 58,00
Czerwone, wytrawne.
Conde de Valdemar Viura

Conde de Valdemar Viura

Cena: 44,00
Białe, wytrawne.
Cava Rubinat semi seco

Cava Rubinat semi seco

Cena: 45,00
Świeża i orzeźwiająca, pełna owocowych aromatów. Delikatna słodycz sprawia, że...
Manuel Manzanque Chardonnay

Manuel Manzanque Chardonnay

Cena: 84,00
Wytrawne, białe wino o złożonym bukiecie aromatów z trawą, rozmarynem,...
Manuel Manzaneque Finca Elez Crianza

Manuel Manzaneque Finca Elez Crianza

Cena: 58,00
Wytrawne, czerwone wino z wyraźnym smakiem śliwki, maliny, wiśni, z...
Blanc de Pacs Penedes Organic

Blanc de Pacs Penedes Organic

Cena: 49,00
Wytrawne wino o silnie owocowym aromacie. Delikatne, krągłe w ustach...
Garmendia Blanco Viura

Garmendia Blanco Viura

Cena: 46,00
Wyraziste , białe wino wytrawneo intensywnym ale lekkimzapachu,aromatach kwiatówi świeżych...
Garmendia Rosado Tempranillo

Garmendia Rosado Tempranillo

Cena: 44,00
Różowe, wytrawne.
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!