Francja

   Francja jest uważana za jednego z najlepszych producentów win. Typologicznie wszystkie rodzaje win robionych na świecie wywodzą się z Francji. Wszystkie najlepsze odmiany, poza rieslingiem, także pochodzą stąd. Tu opracowano lub zainicjowano wszystkie metody wytwarzania win używane dziś na świecie i wreszcie na tutejszym prawodawstwie opierają się systemy apelacyjne stosowane na obu półkulach.

  Klasyfikacja win francuskich dzieli je na kategorie:

 AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) lub AC (Appellation Controlée) - najwyższa jakość; nazwa zastrzeżona.
 VDQS (Vin Délimité de Qualité Supérieur) - 1% wszystkich win powstających we Francji.
 Vin de Pays - wina regionalne
 Vin de Table - wina stołowe.

  Winiarski krajobraz Francji jest bardzo zróżnicowany - każdy region ma swój indywidualny charakter.

Alzacja (Alsace) - tutejsze winnice należą naprawdopodobniej do najstarszych we Francji. Położone na wschodnich zboczach Wogezów maja odpowiednie nasłonecznienie, ochronę przed chłodnymi wiatrami i opadami. Największe powierzchnie zajmują tu uprawy szczepów: riesling, gewurztaminer, pinot gris  oraz czerwony pinot noir.

Bordeaux - największy i najbardziej znaczący region produkcji win szlachetnych we Francji, podzielony na 57 apelacji. Zdecydowana większość produkowanych tu win to wina czerwone wytrawne ze szczepów merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc. Jeśli chodzi o wina białe - sauvignon blanc i semillon.

Burgundia (Bourgogne) - region o obszarze czterokrotnie mniejszym od Bordeaux, ale najbardziej skomplikowanym systemem apelacyjnym (prawie sto) i najbardziej kapryśną pogodą. Jedyne odmiany dające tu wielkie wina to czerwony pinot noir, z którego powstaje słynny Burgund, zwany winem królów oraz białe chardonnay.

Szampania (Champagne) - miejce, w którym powstaje najbardziej rozpoznawalny trunek Francji, czyli szampan. Szampana robi się albo z jasnego chardonnay, albo z czarnych - pinot noir i pinot meunier, albo z mieszanki tych gatunków.

Dolina Rodanu (Côtes du Rhône) - dzieli się na dwie części ze względu na klimat, glebę, historię i tradycję. Łączy je zaś rzeka. W północnej części uprawia się głownie szczepy: czerwony syrah i białe viognier, marsanne, rousanne. Południowa część to zdecydowanie większe zróżnicowanie odmian i to tutaj właśnie powstaje zapewne najbardziej znane wino z tego regionu - Chateauneuf du Pape.

Langwedocja (Langedoc-Roussillon) - najcieplejszy i najszybciej rozwijający sie region, a to dzięki klimatowi i bliskości morza. Słynie nie tylko z win apelacyjnych, ale również win regionalnych (Vin de pays). Większość produkowanych tu win to czerwone wina wytrawne, pozostałe – różowe i białe. Wśród tych ostatnich niewielka część przypada na wina słodkie (cztery apelacje oparte na szczepie muscat) i musujące.

 Prowansja (Provence) - znana od dawna jako region, z którego pochodzą najlepsze wina różowe. Jednak w ostatnich latach bardzo podniosła się również jakość powstających tutaj win czerwonych. Spośród uprawianych tutaj szczepów, na szczególną uwagę zasługuje mourvedre, jako główny odpowiedzialny za najlepsze wina czerwone regionu – Bandol.

Dolina Loary (Loire) - region, w którym dwie piąte terenu wzdłuż rzeki jest winnicami. Najważniejsze szczepy uprawiane tutaj to: białe – muscadet, sauvignon blanc i chenin blanc, czerwone – cabernet franc, gamay oraz pinot noir.

Beaujolais - niewielki obszar winnic w południowo-wschodniej części Burgundii, najbardziej znany ze święta nowego wina odbywającego się zawsze w trzeci czwartek listopada. Wszystkie wina powstają tu z jednego szczepu - gamay.

 

Autreau Champagne Brut

Autreau Champagne Brut

Cena: 268,00
Dom Perignon Champagne

Dom Perignon Champagne

Cena: 890,00
Wyjątkowy szampan Dom Perignon, dziś cuvée prestige szampańskiego giganta Moët...
Laforet Chardonnay

Laforet Chardonnay

Cena: 85,00
Wytrawne wino o czystym, dojrzałym, owocowym smaku, doskonale zrównoważonej kwasowości,...
A.J. Lecluse Sauvignon Blanc

A.J. Lecluse Sauvignon Blanc

Cena: 35,00
Białe, wytrawne.
Bouchard Aine&Fils Chardonnay

Bouchard Aine&Fils Chardonnay

Cena: 41,00
Białe, wytrawne.
Bouchard Aine&Fils Pinot Noir

Bouchard Aine&Fils Pinot Noir

Cena: 41,00
Czerwone, wytrawne.
Frederic Chopin Demi-Sec

Frederic Chopin Demi-Sec

Cena: 21,00
Białe, półwytrawne, musujące.
Cotes du Rhone Gentilhomme

Cotes du Rhone Gentilhomme

Cena: 52,00
Wytrawne wino o intensywnym rubinowym kolorze, pełne korzenno-jagodowych aromatów. Wsmaku...
Cattier Brut Saphir klatka

Cattier Brut Saphir klatka

Cena: 345,00
Szampan produkowany z trzech odmian winorośli : Pinot Meunier, Pinot...
Cattier Brut Rose klatka

Cattier Brut Rose klatka

Cena: 345,00
Łagodny różowy szampan skomponowany z 3 trzech szczepów winorośli :...
Chateau Bonnet Reserve Bordeaux

Chateau Bonnet Reserve Bordeaux

Cena: 88,00
Czerwone, wytrawne wino z wyczuwalnymi dojrzałymi owocami i eleganckim aromatem...
Subito Santo Muscat de Rivesaltes

Subito Santo Muscat de Rivesaltes

Cena: 49,00
Białe, słodkie.
La Vieille Ferme Cotes du Ventoux Rouge

La Vieille Ferme Cotes du Ventoux Rouge

Cena: 48,00
Wytrawne wino o głęboko wiśniowej barwie, w smaku wyczuwalne głównie...
La Vieille Ferme Cotes du Lubero Blanc

La Vieille Ferme Cotes du Lubero Blanc

Cena: 48,00
Delikatne, aromatyczne, białe wino wytrawne z wyczuwalnymi zielonymi owocami, pszenicą,...
Louis Roederer Brut premier champagne w kartonie

Louis Roederer Brut premier champagne w kartonie

Cena: 298,00
Elegancki,soczusty szampan ze świetną nutą kwiatu jabłoni. Wustach przywołuje wspomninie...
Wiedziałeś, o tym, że używasz starej wersji przeglądarki Internet Explorer? Zaktualizuj przeglądarkę teraz!